Resetowanie modułów/ ustawienia fabryczne

Tematy związane z kodowaniem i programowaniem sterowników.
Regulamin działu
Piszemy wyłącznie o kodowaniu i programowaniu. Sprawy związane z diagnostyką komputerową umieszczamy tradycyjnie w działach, których problem dotyczy.

Resetowanie modułów/ ustawienia fabryczne

Postprzez G_7 » 21 paź 2014, o 21:13

Na pewno nie jednemu przytrafiła się skucha, a i nie jednemu się to trafi, opiszę więc jak się ratować w przypadku kiedy narobiliśmy sobie bałaganu, a nie mamy kopii zapasowej. Najszybszym sposobem jest przywrócenie modułu do ustawień fabrycznych, czyli całe dotychczasowe kodowanie znika.

1. Ładujemy profil w NCS - File/Load profile, najlepiej wybrać tego, który służy nam do kodowania.
2. Edytujemy wybrany profil - File/Edit profile/ haslo REPXET i musimy dokonać małych zmian w dotychczasowych ustawieniach. Wchodzimy w zakładkę FSW/PSW i odznaczamy dwa pola: FSW-/PSW-TRACE i FSW-PSW-Manipulate with FSW_PSW.MAN, klikamy OK, następnie na Consistence check, wyskoczy okienko klikamy OK, w głównym oknie edytora profilu ponownie OK i przechodzimy do NCS. Ta zmiana ma na celu zapobieżeniu utworzenia się pliku TRC, który w przypadku resetu pokrzyżował by nam plany.
3. Przechodzimy do C/NCSEXPER/WORK i czyścimy zawartość foldera, następnie tworzymy pusty plik FSW_PSW.MAN i przechodzimy do NCS.
4. I teraz kolejno lecimy- F1/F3/F6/F3. Jeżeli po F6 nie mam ustawień na SG Kodiren wchodzimy w F2 wybieramy tą funkcję i kończymy F3. Oczywiście o tak banalnych sprawach jak wybór modelu, sterownika do komunikacji, czy też modułu przeznaczonego do resetu nie wspominam, to chyba oczywiste. Po tym zabiegu moduł ma ustawienia fabryczne, tak więc zaczynamy zabawę z kodowaniem od początku.
5. To już tak ostrzegawczo, nie zapomnijmy o przywróceniach ustawień profilu, bo bądą problemy przy kodowaniu, najlepiej utworzyć sobie odrębny profil na takiego typu akcje.
G_7
 
Posty: 814
Dołączył(a): 11 kwi 2011, o 21:43
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: ...

Re: Resetowanie modułów/ ustawienia fabryczne

Postprzez Supermen » 21 paź 2014, o 21:17

To jest tzw. przelecenia auta pustym MANem?
Avatar użytkownika
Supermen
Site Admin
 
Posty: 1619
Dołączył(a): 11 kwi 2011, o 22:44
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: BMW E38 750iL

Re: Resetowanie modułów/ ustawienia fabryczne

Postprzez G_7 » 21 paź 2014, o 21:36

Coś w ten deseń, ale zapewne Ty masz na myśli wszystkie moduły, a opisanym przeze mnie sposobem możesz to zrobić z wybranym modułem, nie ingerując w inne.
G_7
 
Posty: 814
Dołączył(a): 11 kwi 2011, o 21:43
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: ...

Re: Resetowanie modułów/ ustawienia fabryczne

Postprzez Bartos » 22 paź 2014, o 08:32

Tak z ciekawości :) czy tak samo postępujemy w przypadku zmiany modułu? tzn gdy nawali nam moduł, kupujemy używkę montujemy i lecimy z NCSem i jest on automatycznie kodowany pod nasze auto?
Obrazek
Avatar użytkownika
Bartos
 
Posty: 2516
Dołączył(a): 20 gru 2012, o 10:23
Lokalizacja: Leżajsk
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E38 730d

Re: Resetowanie modułów/ ustawienia fabryczne

Postprzez sylwekk » 22 paź 2014, o 09:00

Dokładnie tak się dzieje. Niektóre moduły wymagają przygotowania np. poprzez korektę VINu pod nasze auto, ale większość (klima, DSP, GM...) wystarczy tylko przekodować.
ex TaDeuSz ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
 
Posty: 6109
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 23:46
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (3)
Moje auto: 740D '01

Re: Resetowanie modułów/ ustawienia fabryczne

Postprzez G_7 » 22 paź 2014, o 10:18

Uzupełniając to co napisał SK, warto zakupić i mieć na takie ewentualności PA Softa 1.4.0, nie kosztuje wiele, a za jego pomocą możemy w bardzo szybki i prosty sposób dokonać korekty VINu, który w nowszych systemach, które są już na CASie jest bardzo istotny, z tym, że wersja PA Softa musi być wyższa - 2.10.
G_7
 
Posty: 814
Dołączył(a): 11 kwi 2011, o 21:43
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: ...

Re: Resetowanie modułów/ ustawienia fabryczne

Postprzez Bartos » 22 paź 2014, o 11:01

Z braku laku toi kit dobry :)
gdzieś wyczytałem że w niektórych modułach można zmienić VIN przez NCS , Ncs f1->f1->... model...->VIN->job->write FA, no ale w tego co widzę to PAsoft o wiele lepszy.
Obrazek
Avatar użytkownika
Bartos
 
Posty: 2516
Dołączył(a): 20 gru 2012, o 10:23
Lokalizacja: Leżajsk
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E38 730d

Re: Resetowanie modułów/ ustawienia fabryczne

Postprzez G_7 » 22 paź 2014, o 11:14

Pytanie zasadnicze, czym jest FA, a czym jest FG? a do VINu to WINKFP :)
G_7
 
Posty: 814
Dołączył(a): 11 kwi 2011, o 21:43
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: ...

Re: Resetowanie modułów/ ustawienia fabryczne

Postprzez sylwekk » 22 paź 2014, o 11:50

Bartos!... Upraszam o niemieszanie. FA jest następcą ZCS i nie ma nic wspólnego z VINem.
ex TaDeuSz ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
 
Posty: 6109
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 23:46
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (3)
Moje auto: 740D '01


Powrót do Kodowanie i programowanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości