NCS Zakodowanie modułu GM3

Tematy związane z kodowaniem i programowaniem sterowników.
Regulamin działu
Piszemy wyłącznie o kodowaniu i programowaniu. Sprawy związane z diagnostyką komputerową umieszczamy tradycyjnie w działach, których problem dotyczy.

Zakodowanie modułu GM3

Postprzez tomtom1994 » 20 wrz 2016, o 21:17

Chopoki, mom problem.
Zmieniałem u siebie moduł GM3 z Low na High. Teraz nie działa centralny. Domyślam się że trzeba zakodować nowy moduł.
Trochę czytałem ale przyznam szczerze że mam taki chaos w głowie że nie za bardzo łapię co i jak.

NCS niby zainstalowałem, coś tam w aucie próbowałem, wydaje mi się że czyta moduły więc chyba będzie OK.
Nigdy nie kodowałem nic tym programem więc proszę o wyrozumiałość.

Gdyby ktoś mógł, tak łopatologicznie, krok po kroku wytłumaczyć co i jak :bow: :bow:
Avatar użytkownika
tomtom1994
 
Posty: 104
Dołączył(a): 19 cze 2015, o 18:43
Lokalizacja: Częstochowa / Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E39

Re: Zakodowanie modułu GM3

Postprzez sylwekk » 21 wrz 2016, o 11:05

ex TaDeuSz ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
 
Posty: 6116
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 23:46
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (3)
Moje auto: 740D '01

Re: Zakodowanie modułu GM3

Postprzez tomtom1994 » 21 wrz 2016, o 18:36

No tak, widziałem już ten temat. Pomału zaczynam ogarniać i łapać o co chodzi z kodowaniem.
Tylko zastanawia mnie czy da się ten moduł jakoś zakodować pod auto i wszystko samo wskoczy czy trzeba każdą z opcji włączać pojedynczo?
Avatar użytkownika
tomtom1994
 
Posty: 104
Dołączył(a): 19 cze 2015, o 18:43
Lokalizacja: Częstochowa / Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E39

Re: Zakodowanie modułu GM3

Postprzez sylwekk » 22 wrz 2016, o 12:31

Jeśli wykonasz kodowanie bez użycia pliku .MAN, to sterownik zakoduje się parametrami wynikającymi z klucza kodowego - czyli domyślnymi dla konfiguracji Twojego auta.
ex TaDeuSz ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
 
Posty: 6116
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 23:46
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (3)
Moje auto: 740D '01

Re: Zakodowanie modułu GM3

Postprzez tomtom1994 » 22 wrz 2016, o 19:14

Korzystałem z tego tematu:
kodowanie-i-programowanie-f28/resetowanie-modu-ow-ustawienia-fabryczne-t2882.html

Załadowałem i skonfigurowałem profil tak jak tam wymieniono.
Wyczyściłem folder WORK i stworzyłem plik FSW_PSW.MAN

I teraz po kolei wciskałem F1 ---> F3 ---> wybrałem E39 i IKE ---> F6 (w okienku roboczym była wzmianka SG Kodiren) ---> F3

Później zaczynały się cyrki...

Obrazek

Ja już na prawdę nie wiem co źle robię (bo na pewno coś robię źle).


Jeszcze taka dygresja, czy nie zakodowany moduł GM3 może powodować zwiększony pobór prądu w stanie spoczynku?
Generalnie czy alarm w stanie czuwania nie pobiera zbyt wiele. Dziś padł mi aku i zmierzony pobór wynosił 0,06.
Avatar użytkownika
tomtom1994
 
Posty: 104
Dołączył(a): 19 cze 2015, o 18:43
Lokalizacja: Częstochowa / Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E39

Re: Zakodowanie modułu GM3

Postprzez sylwekk » 23 wrz 2016, o 15:54

Wybrałeś "process car" czy "process ecu"?
ex TaDeuSz ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
 
Posty: 6116
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 23:46
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (3)
Moje auto: 740D '01

Re: Zakodowanie modułu GM3

Postprzez tomtom1994 » 25 wrz 2016, o 17:37

Nie do końca jestem pewny co zrobiłem i jak :P ale wygląda na to że zadziałało według powyższych metod. Moduły się poresetowały, przestał wyć gong przy kluczyku w stacyjce i otwartych drzwiach.

Alarm też działa i pilot również choć uruchomienie pilota wymagało jego ponownego kodowania.
Ostatnio edytowano 25 wrz 2016, o 22:14 przez tomtom1994, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
tomtom1994
 
Posty: 104
Dołączył(a): 19 cze 2015, o 18:43
Lokalizacja: Częstochowa / Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E39

Re: Zakodowanie modułu GM3

Postprzez sylwekk » 25 wrz 2016, o 18:19

:thup: :)
ex TaDeuSz ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
 
Posty: 6116
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 23:46
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (3)
Moje auto: 740D '01


Powrót do Kodowanie i programowanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość