Car Detailing - opinie , porady, produkty, metody

Blacha, szyby, lampy itd.

Re: Car Detailing - opinie , porady, produkty, metody

Postprzez sylwekk » 22 mar 2016, o 23:59

Konik, dużo pytań. Polerkę zrobię sam. Materiały Farecli, bo mam tanio i blisko. Co więcej - wiem, jak działają i mi pasuje. Mozliwość mycia dwa razy w tygodniu - jest, ale po co, skoro na co dzień latam motocyklem? Mogę myć auto raz na dwa tygodnie, albo, jak się ufajda... Wiesz, nie interesuje mnie test wg klucza, tylko wg tego, jak faktycznie używam auta. Bo test w warunkach laboratoryjnych to żaden test... Życie to nie uczelnia. A woski i inna chemia, moim zdaniem muszą podołać właśnie takiemu wyzwaniu. Co do sprzętu - jest opcja mycia na dwa wiadra, mogę zmywać smołę preparatami typu "tar remover", jak również glinką (mam dość "agresywną", ale wbrew temu, co wyżej napisałeś, nie rysuje lakieru, a skutecznie walczy z brudem).
ex TaDeuSz ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
 
Posty: 6116
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 23:46
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (3)
Moje auto: 740D '01

Re: Car Detailing - opinie , porady, produkty, metody

Postprzez Konik » 23 mar 2016, o 00:46

Oczywiście, że chodzi o realne i prawdziwe warunki testu. Zapytałem o mycie 1-2 razy w tygodniu, bo sądziłem, że auto jeździ na co dzień.
Jeśli możesz myć auto po tym jak się ufajda i dopiero wtedy wstawiać do garażu, to jest ok. Chodzi o to by nie zostawiać brudnego, a myć dopiero przed wyjazdem. Czyli mycie zgodnie z Twoimi potrzebami i użytkowaniem. Ręcznie, rękawica z mikrofibry, szampon pH neutralne bez wosku, żeby nie podkręcać wosku. Może być np. nasz koncentrat 1000:1 lub 1900:1.

Tar Remover, glinka itp. - tak, ale przed korektą i woskowaniem. Potem w czasie całego testu nie trzeba nic poza myciem. Jeśli w dłuższej perspektywie trafi się smoła, trzeba ją będzie zmyć, ale nie wiem, czy nie zmyje się również wosku. Z kolei, jeśli myje się tak, żeby nie zapchać wosku, glinka nie będzie potrzebna.

Czyli rozumiem, że korektę, przygotowanie lakieru i woskowanie ogarniesz we własnym zakresie. Daj znać odpowiednio wcześniej, to prześlę Ci wosk do testu. Po aplikacji poproszę jedynie o odesłanie reszty. Dorzucę też roczny zapas szamponu.

Chciałbym, żebyś założył wątek, w którym będziesz relacjonował zachowanie się wody na wosku przy myciu i użytkowaniu. Wystarczy krótkie 1-2 zdania, czasem fotka. Po roku możemy zmyć wosk, żeby sprawdzić ile go tam jeszcze jest lub zostawić na dłużej.

Jeśli Ci odpowiada, możemy startować.

Mam jedno pytanie. Czy po korekcie lakieru Fareclą zmywasz IPĄ i ewentualnie zasadowym APC wypełniacze?
Konik
 
Posty: 19
Dołączył(a): 9 mar 2016, o 14:43
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: Matiz

Re: Car Detailing - opinie , porady, produkty, metody

Postprzez Bartos » 25 sie 2016, o 11:36

Krótkie pytanie:

Jakie pady stosować do zbierania/polerowania już nałożonego wosku collinite 476s polerką?
Mam niby
FLEXIPADS 150mm Futro Obrazek

oraz Royal Pads Finish Pad Polishing Obrazek

ale nie wiem co lepsze.
Obrazek
Avatar użytkownika
Bartos
 
Posty: 2537
Dołączył(a): 20 gru 2012, o 10:23
Lokalizacja: Leżajsk
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E38 730d

Re: Car Detailing - opinie , porady, produkty, metody

Postprzez sylwekk » 25 sie 2016, o 12:02

Przecież ten wosk się doskonale zdejmuje ręcznie... :)
ex TaDeuSz ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
 
Posty: 6116
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 23:46
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (3)
Moje auto: 740D '01

Re: Car Detailing - opinie , porady, produkty, metody

Postprzez volt » 25 sie 2016, o 12:04

Sam mam Collinite, 3 razy już nakładałem i za każdym razem wszystko ręcznie - na luzie się z nim pracuje :)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
volt
 
Posty: 117
Dołączył(a): 26 mar 2016, o 18:18
Lokalizacja: Ząbki
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: 530d '01

Re: Car Detailing - opinie , porady, produkty, metody

Postprzez Bartos » 25 sie 2016, o 12:35

Wiedziałem, że padnie to stwierdzenie :]
Tak wiem, że poleruje się ręcznie, ostatnio tak robiłem ale chciałbym spróbować polerką, może wyszłoby mi lepiej niż ręcznie, a ręce bolały od polerowania. :D
Poza tym jak już kupiłem to czemu nie spróbować.
Obrazek
Avatar użytkownika
Bartos
 
Posty: 2537
Dołączył(a): 20 gru 2012, o 10:23
Lokalizacja: Leżajsk
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E38 730d

Re: Car Detailing - opinie , porady, produkty, metody

Postprzez rorafalki » 25 sie 2016, o 13:54

jedyne co możesz zrobić to przygrzać (polerką) lakier woskiem
chcesz się bawić w polerowanie to kup pasty do tego
zapraszam do zapoznania się z ofertą i profilem Millers Oils na Facebook
potrzebujesz porady w sprawie doboru oleju? zapraszam na PW
Avatar użytkownika
rorafalki
 
Posty: 206
Dołączył(a): 7 lis 2015, o 13:59
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E38

Re: Car Detailing - opinie , porady, produkty, metody

Postprzez Bartos » 25 sie 2016, o 14:26

dobra dobra :/
Obrazek
Avatar użytkownika
Bartos
 
Posty: 2537
Dołączył(a): 20 gru 2012, o 10:23
Lokalizacja: Leżajsk
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E38 730d

Re: Car Detailing - opinie , porady, produkty, metody

Postprzez sylwekk » 25 sie 2016, o 15:56

Bartos napisał(a):dobra dobra :/



Rorafalki ma pełną rację. Kupiłeś polerkę, a nie woskowarkę. Poza tym wosk typu Collinite utrzymuje się na samochodzie naprawdę długo. A poza tym nie nakłada się go jak masło na kromkę.... ;)
ex TaDeuSz ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
 
Posty: 6116
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 23:46
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (3)
Moje auto: 740D '01

Re: Car Detailing - opinie , porady, produkty, metody

Postprzez Bartos » 25 sie 2016, o 16:33

Wiem, dlatego kupiłem polerkę oscylacyjną DA, w przyszłości posłuży do korekty lakieru, usuwania rys itp, jak tylko się wgłębię w temat. A kupiłem oscylacyjną tez dlatego by próbować zdejmować wosk, właśnie wyczytałem że ona też się do tego nadaje. A wiadomo że oscylacyjną roboty nie da się spieprzyć bo przytrzymując mocniej, talerz zatrzymuje się.

Właście z ciekawości chciałem sprawdzić jak by wyglądało zdejmowanie/polerowanie wosku taką polerką.
Rys póki co na aucie nie ma , tzn są mikrorysy więc nie będę używał pasty.


Wypróbuje najpierw na aucie żony, a jak coś pójdzie nie tak to nie będę płakał ;D
Obrazek
Avatar użytkownika
Bartos
 
Posty: 2537
Dołączył(a): 20 gru 2012, o 10:23
Lokalizacja: Leżajsk
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E38 730d

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nadwozie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość