S603 Fondbildschirm - tylny monitor

Awatar użytkownika
Supermen
Site Admin
Posty: 1628
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 22:44
Moje auto: BMW E38 750iL

S603 Fondbildschirm - tylny monitor

Post autor: Supermen » 20 kwie 2014, o 00:44

Zajączek przyniósł mojej 7emie coś fajnego...

Opcje S603 Fonbildschirm

Obrazek

Opcja zawsze mi się marzyła. Bardzo rzadki dodatek do E38. Na rynku wtórnym nieosiągalny.
Przez wielu uważany za święty gral wyposażenia dodatkowego, przez innych za niepraktyczne "gołębie gniazdo". ;)
Osobiście bardzo mi się ta opcja podoba i zawsze ubolewałem nad jej brakiem w mojej V12.
No ale wreszcie udało mi się ziścić marzenia i jakimś cudem znalazłem to czego od kilku lat poszukiwałem. Żeby cała historia nie wyglądała zbyt kolorowo, zaznaczyć trzeba, iż zdobyty przeze mnie monitor nie był tak zupełnie na 100%... Ktoś wyrwał go z uchwytu łamiąc go i urywając kable! :faint:

Obrazek

Obrazek

Żeby tego było mało kolorystycznie nie pasuje do wnętrza mojego auta. Całość jest czarna a ja mam szare skóry. Pozostaje przemalować, albo zmienić na szarą skórę. Mam dostęp do skór więc o tą kwestię się nie martwię :thup:

Udało mi się dostać calutki niezbędny osprzęt do tego dodatku:
- tylny monitor,
- panel klimatronika z uchwytem do monitora,
- moduł wideo III z 3 gniazdem dla monitora tylnego,
- całą wiązkę kabli,

Mimo posiadania całego zestawu, montaż okazał się dosyć trudny. Pierwszym problemem było właściwe zlutowanie przerwanych kabli od monitora. Poprzeczkę podnosiło to, że 4 kable były takie same. Wnikliwie analizując miejsca przerwania, analizując "rozszarpanie" rozwiązałem te puzzle. Czy dobrze tego jeszcze nie wiem...
WDS ani trochę mi nie pomógł. Zagadnienia związane z 'rear compartment monitor' są nieczytelne i w zasadzie nic nie wnoszą. Mam wrażenie, jakby czegoś brakowało w WDS. Natomiast w TIS ani wzmianki o tylnym monitorze :dunno:
Pozostało zdać się na siebie i posiłkować się bardzo szczątkowymi informacjami.

Dzisiaj rozebrałem trochę elementów wnętrza aby zobaczyć co jak i gdzie trzeba poprowadzić. Nowy moduł wideo działa (sprawdzone poprzez przedni ekran). Tylny ekran też działa (sprawdzone poprzez podłączenie go w miejsce przedniego) :fluf:

Analizując wiązkę otrzymaną w zestawie próbowałem wydostać kabel idący od modułu do monitora. Wszystko byłoby pięknie, ale 4 kabelki niezupełnie idą od wtyczki do wtyczki. Jeden (brązowy) okazał się masą:
Obrazek
4 od prawej, zaznaczyłem sobie taśmą.
Myślałem, że tego pina nie ma w aucie ale rozbierając lewy tylny słupek okazało się, że jest. Gdzie w takim bądź razie prowadzi?
Kolejne 3 kable kolorowe prowadzą do takiego zbiorczego zgrzewu. Nie wiem jak to fachowo nazwać. I nie wiem co z tym zrobić.

Nie bardzo wiem jak się zabrać za kodowanie tego zestawu. Po podłączeniu tylnego monitora pod moduł nie ma żadnej reakcji, co jest zapewne powodem braku zakodowania go w aucie. Aczkolwiek napięcie na wtyczce jest.

Liczę na pomoc forumowiczów przy tych zagadnieniach z którymi mam problem :thup: :bow:


Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2014, o 08:41 przez Supermen, łącznie zmieniany 1 raz.
Chojnickie Muzeum Motoryzacji i Techniki
https://www.facebook.com/Chojnickie-Muz ... 857838311/

Automobilklub Chojnicki
https://www.facebook.com/akchojnicki

Awatar użytkownika
Mr.Jones
Site Admin
Posty: 2228
Rejestracja: 17 gru 2011, o 21:33
Moje auto: 730D 2001
Lokalizacja: Świdnica - Wroclaw

Re: Supermen

Post autor: Mr.Jones » 20 kwie 2014, o 08:08

Gratulacje spełniania marzeń :thup:
Gadalem nawet z gosciem o tym zestawie ale mówił ze pracownicy urwali monitor i kable....
cena była fajna ;D
fajny gadzecik, faktycznie niespotykany rarytasik

Awatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
Posty: 6128
Rejestracja: 7 lut 2011, o 23:46
Moje auto: 740D '00
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Supermen

Post autor: sylwekk » 20 kwie 2014, o 08:41

Gratki upolowania "białego kruka" (a w zasadzie jego gniazda ;D ;D ) .

Odnośnie kodowania - najlepiej NCS-em. Plik e38zst.000 w folderze \ncsexper\daten mówi wprost:

0603 00000000 0400000000000000 0000000000 1 FONDMONITOR //Fondmonitor

Po podłączeniu NCSem do auta zerknij, jaką wartość masz na drugim miejscu w kluczu kodowym, w sekcji SA. Pamiętaj, że wartości w kluczu to liczby w systemie szesnastkowym. Przypuszczam, że u Ciebie będzie tam 0. Jeśli tak, pozostanie Ci zmodyfikować klucz i zakodować EWS i IKE.
ex TaDeuSz ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Supermen
Site Admin
Posty: 1628
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 22:44
Moje auto: BMW E38 750iL

Re: Supermen

Post autor: Supermen » 20 kwie 2014, o 12:30

sylwekk pisze:Gratki upolowania "białego kruka" (a w zasadzie jego gniazda ;D ;D ) .

Odnośnie kodowania - najlepiej NCS-em. Plik e38zst.000 w folderze \ncsexper\daten mówi wprost:

0603 00000000 0400000000000000 0000000000 1 FONDMONITOR //Fondmonitor

Po podłączeniu NCSem do auta zerknij, jaką wartość masz na drugim miejscu w kluczu kodowym, w sekcji SA. Pamiętaj, że wartości w kluczu to liczby w systemie szesnastkowym. Przypuszczam, że u Ciebie będzie tam 0. Jeśli tak, pozostanie Ci zmodyfikować klucz i zakodować EWS i IKE.
Łatwo mówić. Najpierw to ja muszę opanować trochę NCS, żeby czegoś nie namieszać :/
Chojnickie Muzeum Motoryzacji i Techniki
https://www.facebook.com/Chojnickie-Muz ... 857838311/

Automobilklub Chojnicki
https://www.facebook.com/akchojnicki

Awatar użytkownika
Supermen
Site Admin
Posty: 1628
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 22:44
Moje auto: BMW E38 750iL

Re: Tylny monitor

Post autor: Supermen » 22 kwie 2014, o 08:38

Przez świąteczny okres udało mi się skleić pęknięty uchwyt monitorka. Dokonałem tego klejem Distal. Na razie łączenie wydaje się solidne. Zobaczymy jak w praktyce.
Obrazek
Obrazek
Chojnickie Muzeum Motoryzacji i Techniki
https://www.facebook.com/Chojnickie-Muz ... 857838311/

Automobilklub Chojnicki
https://www.facebook.com/akchojnicki

Awatar użytkownika
Supermen
Site Admin
Posty: 1628
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 22:44
Moje auto: BMW E38 750iL

Re: S603 Fondbildschirm - tylny monitor

Post autor: Supermen » 26 kwie 2014, o 01:25

Monitor częściowo odpalony...
Nie działa navi, cd, telefon, i częściowo radio. Częściowo, gdyż idzie lewym przełącznikiem włączyć odbiornik i gra, ale nie idzie wejść w menu radia i zmienić stacji. Na włączonym radiu nie idzie też zrobić głośniej ciszej. Głośność idzie natomiast zmienić wyłączając radio, zwiększając bądź zmniejszając głośność, następnie włączając radio. Ma się wtedy odpowiednio ustawione głośniej lub ciszej :faint:
Dziwna sprawa. Nie wiem gdzie leży problem :dunno:
Chojnickie Muzeum Motoryzacji i Techniki
https://www.facebook.com/Chojnickie-Muz ... 857838311/

Automobilklub Chojnicki
https://www.facebook.com/akchojnicki

Awatar użytkownika
max mt
Posty: 375
Rejestracja: 23 kwie 2011, o 21:21
Moje auto: E38 735iA i E39 530d
Lokalizacja: Koszalin, Poland

Re: S603 Fondbildschirm - tylny monitor

Post autor: max mt » 26 kwie 2014, o 09:17

No jasne, dalej psuje moją 750 :faint: ;D
~~ Czarny Bumier ~~
Obrazek

Awatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
Posty: 6128
Rejestracja: 7 lut 2011, o 23:46
Moje auto: 740D '00
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: S603 Fondbildschirm - tylny monitor

Post autor: sylwekk » 26 kwie 2014, o 09:18

A z tym kodowaniem przebrnąłeś?
ex TaDeuSz ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Supermen
Site Admin
Posty: 1628
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 22:44
Moje auto: BMW E38 750iL

Re: S603 Fondbildschirm - tylny monitor

Post autor: Supermen » 26 kwie 2014, o 09:47

sylwekk pisze:A z tym kodowaniem przebrnąłeś?
Wszystko powinno być dobrze. W SA wyposażenie dodane, pustym MANem auto zrobione. Mam wątpliwości, czy w EWS i IKE wszystko ok.
:dunno:
Chojnickie Muzeum Motoryzacji i Techniki
https://www.facebook.com/Chojnickie-Muz ... 857838311/

Automobilklub Chojnicki
https://www.facebook.com/akchojnicki

Awatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
Posty: 6128
Rejestracja: 7 lut 2011, o 23:46
Moje auto: 740D '00
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: S603 Fondbildschirm - tylny monitor

Post autor: sylwekk » 26 kwie 2014, o 09:58

zmiana klucza to jedno. Potem trzeba zrobić SG_CODIREN na IKE.
ex TaDeuSz ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ