Montaż dekodera DVB-T

Awatar użytkownika
MaxDamage
Posty: 73
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 01:20
Moje auto: CBR 1000RR Fireblade

Montaż dekodera DVB-T

Post autor: MaxDamage » 8 maja 2012, o 19:19

Witam
Postanowiłem opisać montaż dekodera DVB-T który podpatrzyłem u Sylwka w jego aucie.
http://allegro.pl/samochodowy-tuner-dvb ... 49102.html

Postaram się opisać to w sposób prosty i przejrzysty tak żeby każdy dał rade taki dekoder zamontować ;)

Naszą przygodę rozpoczynamy od zamówienia dekodera na alledrogo.
Jak dotrze do nas dekoder to zabieramy się za demontaż navi w aucie (cztery gwoździe wystarczą) i dobieramy się do białej wtyczki od tunera TV zdj.1). Zdejmujemy ten biały plastik z zatrzaskiem przy pomocy małego śrubokręta płaskiego i naszym oczom ukazuje się czarna kosteczka z kablami …

Obrazek

Najwięcej problemów miałem z rozgryzieniem co i gdzie mam podłączyć. Sylwek podał mi stronę z potrzebnymi informacjami gdzie i co mam lutnąć …
http://www.bmw-planet.com/diagrams/
ale ja jestem niezbyt mocny z czytania tych diagramów więc poprosiłem Sylwka o pomoc. Rozbierając jakieś stare kostki jakie były pod ręką otrzymaliśmy 4 piny z kablami które zostały umieszczone zamiast pierwotnych kabli które były odpowiedzialne za tuner TV (kable o numerach: 4,5,6 i 15). (Jeśli się nie posiada żadnych wolnych kabli to można bezpośrednio lutować pod istniejące kable).

Wiec tak:

1. VIDEO
Pin o nr.6 (u mnie szaro-żółty kabel zdj.2) lutujemy do wewnętrznej części kabla video zdj.4.
Pin o nr.15 (u mnie brązowy kabel zdj.3) lutujemy do zewnętrznej części kabla video zdj.4.

Obrazek Obrazek Obrazek

2. AUDIO
Tu robimy podobnie z małym wyjątkiem. Obydwa kable audio (czerwony i biały) łączymy ze sobą (razem wewnętrzne części kabla oraz analogicznie zewnętrzne części kabla czyli połączenie równoległe).

Pin o nr.4 (u mnie szaro-brązowy zdj.5) lutujemy do wewnętrznej części połączonych kabli audio zdj.6.
Pin o nr.5 (u mnie biało-brązowy zdj.5) lutujemy do zewnętrznej części połączonych kabli audio zdj.6.

Obrazek Obrazek

Dobra
Mamy polutowane kable sygnałowe więc czas zabrać się za zasilanie. Sylwek jeszcze jak u niego byłem to podłączył zasilanie do kostki widocznej na zdj.7. Zasilanie pod kabel fioletowy a masę pod brązowy.

Obrazek

Żeby nasz dekoder w ogóle odbierał jakieś programy to musimy wyprowadzić anteny oraz czujnik Ir do pilota. Kablem z czujnikiem podczerwieni zajmiemy się później.

Ja anteny zamontowałem na tylnej szybie … żeby to zrobić należy zdemontować: tylne zagłówki, tylne podświetlenie, boczną tapicerkę (zdj.8), kanapę (zdj.9) oraz tylną półkę (zdj.10).

Ale po kolei …
-zagłówki się wyszarpuje.
-Tylne podświetlenie podważa się od góry płaskim śrubokrętem.
-boczna tapicerka trzyma się na trzech śrubach i zatrzaskach (zdj.8)
-siedzisko kanapy się szarpie do góry a oparcie trzyma się na sześciu śrubach a po odkręceniu tych śrub również szarpie się do góry (zdj.9)
-tylna półka umocowana jest na czterech kołkach (zdj.10)

Obrazek Obrazek Obrazek

Jak już to ogarniemy to możemy się wziąć za przepuszczenie kabli od anten do środka. A robimy to przez to miejsce widoczne na zdj.11.

Obrazek

Jak przepuścimy już kable to możemy się wziąć za należyte umocowanie ich na tylniej szybie. Ja przykleiłem je w taki sposób że kable skierowane są ku górze i idealnie chowają się w szczelinie między szybą a podsufitką i są kompletnie nie widoczne (zdj.12)

Obrazek

Wróćmy teraz do kabla z czujnikiem podczerwieni …
Ja przepuściłem go pod tapicerką w bagażniku a do kabiny wepchnąłem go przez otwór w podłokietniku i na chwile obecną umiejscowiłem go na oparciu (zdj.12).

Wszystko zmontowałem w odwrotnej kolejności i cieszyłem się bogactwem 20 kanałów w doskonałej jakości obrazu :cool:


Czas pracy: jeden wieczór
Mam nadzieje że komuś się przyda ten okrojony manual :P

Ogromnie podziękowania dla Sylwka za pomoc przy podłączeniu tego dekodera. Bez jego pomocy nie dałbym rady tego sam zrobić więc wszystkie podziękowania należą się jemu ;)

Jeśli jest coś nie jasne lub ktoś chce jakieś inne zdjęcia to proszę napisać a postaram się pomóc :]

EDIT:

Dodaje link do filmiku ukazującego działanie dekodera podczas jazdy. Filmik jest koszmarnej jakości ale coś tam widać :p
Jak będę mieć chwilkę to nakręcę go jeszcze raz

http://www.youtube.com/watch?v=Qe49W7K9 ... e=youtu.be

Pozdrawiam
MaxDamage
Ostatnio zmieniony 9 maja 2012, o 22:45 przez MaxDamage, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Memphis
Posty: 225
Rejestracja: 23 maja 2011, o 18:15
Moje auto: E38 750 `96

Re: Montaż dekodera DVB-T

Post autor: Memphis » 8 maja 2012, o 19:46

Może trochę lamerskie pytanie ale......co taki dekoder nam daje ??

Awatar użytkownika
Mr.Jones
Site Admin
Posty: 2228
Rejestracja: 17 gru 2011, o 21:33
Moje auto: 730D 2001
Lokalizacja: Świdnica - Wroclaw

Re: Montaż dekodera DVB-T

Post autor: Mr.Jones » 8 maja 2012, o 19:55

Memphis pisze:Może trochę lamerskie pytanie ale......co taki dekoder nam daje ??
TVP HISTORIA, KLAN w HD i pare innych stacyiii w lepsiejszej jakosci....

tak jak w domu dekoder umozliwia starszym telewizorom odbior telewizji cyfrowej z nadajników naziemnych ,,,,nie mylić z satelitą ;D

za niedługo jak juz wszyscu przejdą na sygnal cyfrowy to w aucie bez dekodera
telewizji raczej nie uswiadczymy...

Awatar użytkownika
Memphis
Posty: 225
Rejestracja: 23 maja 2011, o 18:15
Moje auto: E38 750 `96

Re: Montaż dekodera DVB-T

Post autor: Memphis » 8 maja 2012, o 20:27

OK ale ... Teraz mam powiedzmy średniej jakości odbiór (zakłócenia, uciekający obraz itp.) Czy po instalacji takiego urządzenia jakość odbioru będzie zdecydowanie lepsza ? (głównie chodzi mi o "stabilność" obrazu)

Awatar użytkownika
Sylwek7
Site Admin
Posty: 2324
Rejestracja: 15 kwie 2011, o 22:32
Moje auto: 2X Citron + FJR1300

Re: Montaż dekodera DVB-T

Post autor: Sylwek7 » 8 maja 2012, o 20:30

Powinno się sporo poprawić, a niedługo to juz w ogóle nie wyszukasz stacji ;)
Pijcie wodę a nie piwo - będzie więcej na paliwo ;D

Wysłane z mojej FJR w trakcie jazdy ;)

Awatar użytkownika
MaxDamage
Posty: 73
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 01:20
Moje auto: CBR 1000RR Fireblade

Re: Montaż dekodera DVB-T

Post autor: MaxDamage » 8 maja 2012, o 20:41

Memphis
Powiem Ci tylko tyle że podczas jazdy obraza jest klarowny i wolny od zakłóceń nawet gdy poruszam się z prędkością 120 km/h więc według mnie jest :cool: . Bez dekodera moje TV odbierało 5 kanałów z czego tylko dwa-trzy były w znośnej jakości ale podczas jazdy to już było kiepsko.

Czy się opłaca wydawać 290 zł na takie cudo ?? ...

Według mnie ... TAK

Pozdrawiam
MaxDamage

Awatar użytkownika
Memphis
Posty: 225
Rejestracja: 23 maja 2011, o 18:15
Moje auto: E38 750 `96

Re: Montaż dekodera DVB-T

Post autor: Memphis » 8 maja 2012, o 20:43

No cóż, więc po zakupie nowych rurek od nivo czeka mnie kolejny wydatek ;)

Awatar użytkownika
Mr.Jones
Site Admin
Posty: 2228
Rejestracja: 17 gru 2011, o 21:33
Moje auto: 730D 2001
Lokalizacja: Świdnica - Wroclaw

Re: Montaż dekodera DVB-T

Post autor: Mr.Jones » 8 maja 2012, o 20:49

MaxDamage pisze: Bez dekodera moje TV odbierało 5 kanałów z czego tylko dwa-trzy były w znośnej jakości ale podczas jazdy to już było kiepsko.
u mnie jest dokladnie to samo,,i żeby nie było dekoderek tez juz mam tylko narazie lezy u Sylwka w serwisie i czeka na montaż :D

Awatar użytkownika
Sylwek7
Site Admin
Posty: 2324
Rejestracja: 15 kwie 2011, o 22:32
Moje auto: 2X Citron + FJR1300

Re: Montaż dekodera DVB-T

Post autor: Sylwek7 » 8 maja 2012, o 21:07

A do panela MID da się dołozyc? Mam DSP :)
Pijcie wodę a nie piwo - będzie więcej na paliwo ;D

Wysłane z mojej FJR w trakcie jazdy ;)

Awatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
Posty: 6128
Rejestracja: 7 lut 2011, o 23:46
Moje auto: 740D '00
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Montaż dekodera DVB-T

Post autor: sylwekk » 8 maja 2012, o 22:28

MaxDamage, elegancko opisałeś. Wkrótce dodam dwa słowa od siebie a tymczasem przenoszę ten temat do "Zrób to sam" :) :thup:

Memphis, odnośnie jakości obrazu - to jest obraz cyfrowy. Tutaj po prostu obraz jest lub go nie ma. Zatem nie ma się co martwić, tylko instalować. Na szybko dodam, że zasilanie do tunera należy podłączyć do instalacji audio tak, żeby napięcie było na dekoderze po kluczyku (pozycja "R"). Tuner ma pamięć nieulotną, więc po odłączeniu zachowuje zapamiętane stacje.

Wybieram się wkrótce w traskę, to potestuję tuner w różnych częściach PL, ale teraz już wiem, że jadąc na północ w konfiguracji opisanej w tym temacie obraz ogląda się komfortowo mniej więcej do Czosnowa, bardzo dobrze odbiera się TV w całej Warszawie (z delikatnymi zakłóceniami w ścisłym centrum). Ogólnie względem analogowej TV zyskujemy więcej kanałów, zdecydowaną poprawę stabilności i jakości oraz możliwość odtwarzania filmów z PenDrive lub rejestracji programów na tymże. :)
ex TaDeuSz ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ