Problem z instalacją INPY

Tematy związane z kodowaniem i programowaniem sterowników.
Regulamin forum
Piszemy wyłącznie o kodowaniu i programowaniu. Sprawy związane z diagnostyką komputerową umieszczamy tradycyjnie w działach, których problem dotyczy.
gurugomez
Posty: 18
Rejestracja: 30 wrz 2016, o 00:06
Moje auto: e39 528i
Lokalizacja: DKL

Problem z instalacją INPY

Post autor: gurugomez » 10 paź 2016, o 13:58

Witam. Zakupiłem fejsa od Viakena i próbuję go zainstalować, ale mam problem. Dołączona instrukcja trochę mija się z tym co jest na płytce, ponieważ nie ma na niej INPY, ale ściągnąłem i zainstalowałem 5.0.2 pod windowsa 8. Zainstalowałem sterowniki do tego systemu z płytki, ale według instrukcji mam uruchomić program C:ediabas:hardware:obd:setup.exe którego to nie mam w tym folderze. Program nie łączy się z autem, wszystko ustawiłem jak trzeba, COM1 i cała reszta, ale nie wiem co mam teraz zrobić skoro nie mam tego setup.exe i przez co nie mogę skończyć konfiguracji. Dołączam instrukcję, utkwiłem na stronie 11. Pomóżcie ludziska, bo nie mogę zdiagnozować przepływki, a po to kupiłem fejsa :/ ewentualnie podrzućcie jakąś instrukcję. Wzorowałem się również na tej ze strony lubiebmw.pl czy jakoś tak :D dzięki !
Instrukcja BMW USB.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Bartos
Posty: 2559
Rejestracja: 20 gru 2012, o 10:23
Moje auto: E38 730d
Lokalizacja: Leżajsk

Re: Problem z instalacją INPY

Post autor: Bartos » 10 paź 2016, o 14:21

Obrazek

gurugomez
Posty: 18
Rejestracja: 30 wrz 2016, o 00:06
Moje auto: e39 528i
Lokalizacja: DKL

Re: Problem z instalacją INPY

Post autor: gurugomez » 13 paź 2016, o 16:42

i nagle zaczęło działać, dzięki Panie :bow: :bow: :bow:

mariuszduch
Posty: 125
Rejestracja: 12 cze 2016, o 15:35
Moje auto: E39 530d 99r

Re: Problem z instalacją INPY

Post autor: mariuszduch » 14 paź 2016, o 08:30

Jeśli można podepnę się do tematu.
Zainstalowałem wszystko zgodnie z instrukcjami. Inpa działa ale jakoś dziwnie tzn. Podłączam do auta interface, podłączam do kompa uruchamiam program. Kontrolki są czarne od zapłonu i baterii. Wybieram e39 i wtedy coś mordę drze po niemiecku o jakimś błędzie 0005 bodajże. Zauważyłem że jest identycznie jak interface nie jest podłączony do samochodu. Czyżby coś z gniazdem diagnostycznym ?

Awatar użytkownika
Bartos
Posty: 2559
Rejestracja: 20 gru 2012, o 10:23
Moje auto: E38 730d
Lokalizacja: Leżajsk

Re: Problem z instalacją INPY

Post autor: Bartos » 14 paź 2016, o 09:20

sprawdź w google co to za błąd i czego dotyczy
Obrazek

mariuszduch
Posty: 125
Rejestracja: 12 cze 2016, o 15:35
Moje auto: E39 530d 99r

Re: Problem z instalacją INPY

Post autor: mariuszduch » 14 paź 2016, o 09:37

Wszystko wskazuje na to że coś krzaczy przez win8 64. Niby wszystko zgodnie z instrukcjami a tu lipa.Dodatkowo jakaś informacja wyskakuję o skryptach. Jeszcze raz spróbuję według instrukcji z twojego linka.
Tak na marginesie, czy jest jakaś procedura podłączania interfejsu ? Gdzieś czytałem że najpierw podłączyć do kompa potem do auta itd. Bzdura czy tak jest naprawdę

Awatar użytkownika
Bartos
Posty: 2559
Rejestracja: 20 gru 2012, o 10:23
Moje auto: E38 730d
Lokalizacja: Leżajsk

Re: Problem z instalacją INPY

Post autor: Bartos » 14 paź 2016, o 11:39

raczej nie ma, a to co podają to po prostu z obawy by nie zrobić zwarcia na OBD i niczego nie spalić, lub zwarcia na USB

Ja zawsze najpierw do OBD, potem USB na włączonym lub nie kompie, to zależy jak mi się trafi. I na końcu zapłon.
Obrazek

gurugomez
Posty: 18
Rejestracja: 30 wrz 2016, o 00:06
Moje auto: e39 528i
Lokalizacja: DKL

Re: Problem z instalacją INPY

Post autor: gurugomez » 14 paź 2016, o 20:21

ja podłączam najpierw do kompa, później do auta i dopiero włączam zapłon, ale myślę, że to znaczenia większego nie ma. póki nie włączysz zapłonu żadne napięcie czy przesył danych nie działa

Awatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
Posty: 6128
Rejestracja: 7 lut 2011, o 23:46
Moje auto: 740D '00
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z instalacją INPY

Post autor: sylwekk » 17 paź 2016, o 11:34

Tu akurat w błędzie jesteś, bo zasilanie na złączu diagnostycznym jest cały czas. A interfejs jest zasilany właśnie ze złącza. Bezpieczniej jest najpierw podłączyć fejs do auta, a potem do komputera.
ex TaDeuSz ;)
Obrazek

mariuszduch
Posty: 125
Rejestracja: 12 cze 2016, o 15:35
Moje auto: E39 530d 99r

Re: Problem z instalacją INPY

Post autor: mariuszduch » 17 paź 2016, o 18:22

Więc coś w tym jest

ODPOWIEDZ