Problem z NCS Expert i pozbycie się błędów

Tematy związane z kodowaniem i programowaniem sterowników.
Regulamin forum
Piszemy wyłącznie o kodowaniu i programowaniu. Sprawy związane z diagnostyką komputerową umieszczamy tradycyjnie w działach, których problem dotyczy.
gurugomez
Posty: 18
Rejestracja: 30 wrz 2016, o 00:06
Moje auto: e39 528i
Lokalizacja: DKL

Problem z NCS Expert i pozbycie się błędów

Post autor: gurugomez » 1 lis 2016, o 12:05

Panowie dwa problemy związane z diagnostyką. Pierwszy to ncs expert. Zainstalowany, podłączony, profil wczytany, hasło wpisane i tyle. Nic się nie dzieje, nie mogę nic kliknąć, tak jakby program nie pracował. Hasło repxet, ale nie mówi czy dobrze czy źle czy pocałuj mnie w d**e :/
Druga sprawa to dwa stałe błędy. Pierwszy to błąd czujnika temperatury powietrza dolotowego, a drugi to zawór odpowietrzania zbiornika. Czujnik niedawno wymieniłem, bo strasznie mi auto gasło i czujnik pomógł jednak błąd nadal się wyświetla. A ten zawór to nie mam pojęcia co to może być. Wrzucam screena, może komuś pomoże :)
Obrazek

Awatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
Posty: 6128
Rejestracja: 7 lut 2011, o 23:46
Moje auto: 740D '00
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z NCS Expert i pozbycie się błędów

Post autor: sylwekk » 1 lis 2016, o 12:09

kodowanie-i-programowanie-f28/ncs-podst ... t2872.html

Skoro masz już połączenie, to pozostaje nauka programu.

A co do błędów - to raczej z kodowaniem nie ma nic wspólnego - nie ten dział. Z resztą wydzielony post jest już w odpowiednim dziale.
ex TaDeuSz ;)
Obrazek

gurugomez
Posty: 18
Rejestracja: 30 wrz 2016, o 00:06
Moje auto: e39 528i
Lokalizacja: DKL

Re: Problem z NCS Expert i pozbycie się błędów

Post autor: gurugomez » 1 lis 2016, o 13:45

właśnie według tej instrukcji postępuję i nie mogę nic zrobić w programie :/

Awatar użytkownika
Michal.Orzel
Posty: 2284
Rejestracja: 12 paź 2012, o 19:42
Moje auto: BMW

Re: Problem z NCS Expert i pozbycie się błędów

Post autor: Michal.Orzel » 1 lis 2016, o 18:13

Na te programy nie ma jednej recepty, wszystko zalezy od kompa, kabla itd. często też od wersji zassanego programu i ustawienia plików konfiguracyjnych. Nigdzie nie znajdziesz rozwiazania na swoj temat, ale mozesz sam nad tym cierpliwie posiedzieć i sie uda.
Co do błędów... no dobrze że wymieniłeś czujnik ale skoro ten czujnik pokazuje -45C to chyba widzisz że coś z nim nie halo :)

Awatar użytkownika
Bartos
Posty: 2559
Rejestracja: 20 gru 2012, o 10:23
Moje auto: E38 730d
Lokalizacja: Leżajsk

Re: Problem z NCS Expert i pozbycie się błędów

Post autor: Bartos » 1 lis 2016, o 20:03

Jak masz nowy NCS to tam są trzy profile i już nie pamiętam ale do kodowania jest inny niż w starej wersji (expertmode) najlepiej ściąg z jakiegoś chomika profile i załaduj w program.
Obrazek

Awatar użytkownika
Michal.Orzel
Posty: 2284
Rejestracja: 12 paź 2012, o 19:42
Moje auto: BMW

Re: Problem z NCS Expert i pozbycie się błędów

Post autor: Michal.Orzel » 1 lis 2016, o 21:12

Fistersa polecam.

gurugomez
Posty: 18
Rejestracja: 30 wrz 2016, o 00:06
Moje auto: e39 528i
Lokalizacja: DKL

Re: Problem z NCS Expert i pozbycie się błędów

Post autor: gurugomez » 2 lis 2016, o 10:33

zatem tak zrobię, a co do czujnika to fajnie, że działa, ale chyba muszę wymienić tym razem na nowy. Z zaworem odpowietrzania nikt się nigdy nie spotkał ?

ODPOWIEDZ