Nawigacja-Opinie-Dyskusja

Tapicerka, wyposażenie

Nawigacja-Opinie-Dyskusja

Postprzez Drakula523 » 26 paź 2016, o 18:20

Witajcie :)

Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat nawigacji e38/e39. Interesują mnie opinie , wady , zalety i inne ciekawostki które można powiedzieć o tym urządzeniu.
Sprawa pierwsza to dotyczy nawigacji android , które na rynku są od dłuższego czasu. Cena nie jest atrakcyjna bo około 2000 zł , więc należało by się paru rzeczy dowiedzieć przed zakupem. Na pewno podłączenie p&p daje w tym rozwiązaniu dużego plusa. Widziałem wątki na forum ktoś wcześniej zakładał , ale opinii nie ma zbyt wiele i do tego są z przed 4 lat , a od tego czasu dużo mogło się w tych systemach zmienić. Teraz prośba do użytkowników o opis , jak działa cały system? Moje pytania dotyczą :
1.Szybkości działania ( zdarzają się jakieś przycięcia)?
2.Jakość audio? Porównywalna do ori zestawienia czy lepsza , gorsza?
3.Jak wygląda sprawność w zimę?
4.Jak odbiera telewizja podczas jazdy , jest możliwość odbioru podczas jazdy czy tylko na postoju?
5.Jaki czas uruchomienia urządzenia po przekręceniu stacyjki?
6.Jak jest z podświetleniem , wiem ,że regulacja jasności ekranu działa jak w telefonie. A przyciski? Stale świecą jedną jasnością światła , czy potencjometr od podświetlenia na desce jak najbardziej działa również w tym radiu?
7.Wiem , że miejsca na dysku jest dużo , ale można podpiąć zmieniarkę? Chciałbym zachować sprawność w oryginale.
8.Podłączenie p&p to faktycznie prawda , że można to podłączyć bez większej znajomości elektroniki? Temat BC był poruszony w poprzednim wątku - działa- , ale czy jest to do zrobienia samemu?
9.Z tego co wiem multifunkcja działa bez problemu (Od razu napiszę gdyby ktoś w szukający w późniejszym czasie miał wszystkie informacje w jednym miejscu).
10.Polecacie jakiś wybrany model navi z androidem? Znalazłem dużo opinii na temat sklepu navipremium , dużo osób poleca kupić w tym sklepie w związku z gwarancją i serwisie po gwarancyjnym , tyle , że tam jest tylko jeden model. Co wy o tym myślicie , co polecacie , i czy w ogóle warto myśleć o takim urządzeniu?

Druga sprawa to nawigacja oryginalna , co jest lepszym wyborem? Na pewno przy oryginale dużo większy problem stanowi podłączenie , więcej kabli do przeciągnięcia , czytnik navi w bagażniku itp. Funkcji zapewne dużo mniej niż na androidzie , tv bez tunera nie działa , sama nawigacja (tak słyszałem , ja osobiście nie używam) podobno ma problemy z doprowadzeniem do celu i szybkością działania. Na pewno sprawa wygląda inaczej , jeśli będziemy sukcesywnie aktualizować mapy , ale trzeba też mieć na to czas i chęci. Wiadomo , że nie jeden fanatyk powie , co oryginał to oryginał - nic go nie zastąpi , takie też jest moje zdanie , ale może warto pójść w stronę androida ?

Czekam na odpowiedzi , jakie jest wasze zdanie na ten temat.

Pozdrawiam.
Drakula523
 
Posty: 85
Dołączył(a): 20 paź 2016, o 19:33
Lokalizacja: Włocławek
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: BMW E39 523i

Re: Nawigacja-Opinie-Dyskusja

Postprzez sylwekk » 26 paź 2016, o 20:32

Jeśli zależy Ci na oryginalnym wyglądzie - to tylko ori. Jeśli jednak chcesz mieć ori wygląd, ale zależy Ci na bardziej funkcjonalnym oprogramowaniu, możesz rozważyć np. CarPC. Ja osobiście do tych konstrukcji na Androidzie nie jestem przekonany. Wygląd ich pozostawia wiele do życzenia.
ex TaDeuSz ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
 
Posty: 6103
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 23:46
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (3)
Moje auto: 740D '01

Re: Nawigacja-Opinie-Dyskusja

Postprzez Drakula523 » 26 paź 2016, o 20:52

Oryginalny wygląd nie koniecznie , bardziej chodzi o funkcjonalność. PC car hm słyszałem coś o tym , ale do tego raczej nie jestem przekonany. A jeśli chodzi o wygląd tych na androidzie to co masz na myśli?
Drakula523
 
Posty: 85
Dołączył(a): 20 paź 2016, o 19:33
Lokalizacja: Włocławek
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: BMW E39 523i

Re: Nawigacja-Opinie-Dyskusja

Postprzez sylwekk » 27 paź 2016, o 08:43

Obudowę i kształt. Niestety, radyjka te niezbyt precyzyjnie udają w kształcie oryginał. Ciekawe, czy Karol już odebrał swojego grajka, może się pochwali...
ex TaDeuSz ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
sylwekk
Site Admin
 
Posty: 6103
Dołączył(a): 7 lut 2011, o 23:46
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl wpis (3)
Moje auto: 740D '01

Re: Nawigacja-Opinie-Dyskusja

Postprzez Karol » 29 paź 2016, o 10:42

Tak odebrałem swoje radio, jest na androidzie. Tylko, że u mnie jest mały problem bo nie jest p&p, ponieważ fabrycznie nie mam navi. Ale podłączałem je, żeby sprawdzić czy działa i jak działa. Chwile się pobawiłem i powiem tak, obsługa jest taka sama jak telefon czy tablet, obraz tak samo. Dźwięk na pewno nie jest gorszy od ori, a napewno lepszy, ale ja chcę podłączyć bez ori wzmacniacza tylko dołożyć inny lepszy wzmacniacz. Ja kupując te radio sugerowałem się funkjonalnością, tv, internet, bluetooth, i jakieś inne ;) Na wiosnę dopiero będę podłączał bo nie ma pogody warunków i czasu ;)
Avatar użytkownika
Karol
Site Admin
 
Posty: 4190
Dołączył(a): 14 kwi 2011, o 17:44
Lokalizacja: Łomża
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E38 740 M60

Re: Nawigacja-Opinie-Dyskusja

Postprzez Drakula523 » 29 paź 2016, o 21:53

A jak wykonanie , przyciski itp? Sprawdzałeś czy działa jasność przycisków ori potencjometrem ?
Drakula523
 
Posty: 85
Dołączył(a): 20 paź 2016, o 19:33
Lokalizacja: Włocławek
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: BMW E39 523i

Re: Nawigacja-Opinie-Dyskusja

Postprzez Karol » 30 paź 2016, o 17:42

Wykonanie jest bardzo dobre nie miałem do czego się przyczepić. A co do podświetlenia to nie doszedłem to tej funkcji jeszcze ale wiem że jest możliwość zmiany podświetlenia.
Avatar użytkownika
Karol
Site Admin
 
Posty: 4190
Dołączył(a): 14 kwi 2011, o 17:44
Lokalizacja: Łomża
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E38 740 M60

Re: Nawigacja-Opinie-Dyskusja

Postprzez Drakula523 » 31 paź 2016, o 09:27

Okey , jak będziesz wiedział coś więcej to daj znać :) Bo chyba nikt inny tutaj nie ma takiego urządzenia :(
Drakula523
 
Posty: 85
Dołączył(a): 20 paź 2016, o 19:33
Lokalizacja: Włocławek
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: BMW E39 523i

Re: Nawigacja-Opinie-Dyskusja

Postprzez Karol » 31 paź 2016, o 17:10

Obrazek

Obrazek

Właśnie taki kupiłem identyczny, do zestawu dokupiłem kamerę cofania, cyfrowy tuner tv, no i neta będę miał w samochodzie. Ale jak mówiłem wcześniej montaż najszybciej na wiosnę niestety.
Avatar użytkownika
Karol
Site Admin
 
Posty: 4190
Dołączył(a): 14 kwi 2011, o 17:44
Lokalizacja: Łomża
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: E38 740 M60

Re: Nawigacja-Opinie-Dyskusja

Postprzez hektorek106 » 1 lis 2016, o 16:35

Ja zwracam uwagę do wyglądu i myślę że wygląda dobrze-zwykły laik nawet się nie kapnie czy to oryginał ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
hektorek106
 
Posty: 987
Dołączył(a): 4 lis 2012, o 20:55
Blog: Wyświetl wpis (0)
Moje auto: bmw e38 740ia 94r

Następna strona

Powrót do Wnętrze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości